Bismillah
Tergelak Kak Sya baca tahu..haha
Bukan apa, sejak pandai buat lauk masak belado ni (eleh senang je pun) kemain rajin Kak Sya masak belado
Sikit-sikit kalau takde idea nak masak apa, belado la jadinya.. hihi. Lagi seronok Kak Sya masak sebab Hubby Kak Sya suka lauk belado. Tapi tengok jenis ikan juga la yee..
Masa beli talapia haritu sebenarnya first time kami beli talapia. Saiz dia lebih kurang 3 tapak tangan Kak Sya lah. Teringin nak rasa, sekali google resipi yang sesuai banyak Kak Sya jumpa orang masak belado je talapia ni
Senang je nak buat dia.. Resipi ni untuk orang baru belajar masak macam Kak Sya sesuai sangat..hihi..
Meh Kak Sya share resipi dia:
Seekor ikan talapia
Minyak untuk menggoreng
Bahan A (tumbuk - kalau nak kisar boleh juga, tapi kurang kick)
4 biji lada besar merah
3 biji lada besar hijau
3 biji cili api, cili tomyam
Selabu setengah bawang besar
3 ulas bawang putih
** Tumbuk jangan lumat sangat. Biar ada keping2 lada besar tu tertinggal..
Cara membuat
1. Gorengkan ikan (kalau dapat biar dia garing diluar, moist juicy didalam)
2. Dah masak kedua-dua belah, angkat dan toskan minyak
3. Tumis Bahan A sampai bau wangi dan jangan sampai lada jadi garing
4. Letak garam secukup rasa.
5. Bahan yang dah ditumis tadi taburkan atas ikan. Siap
Haaa mudahkan?
Selamat mencuba!
Kak Sya
Baru belajar masak :)
Meh Kak Sya share resipi dia:
Seekor ikan talapia
Minyak untuk menggoreng
Bahan A (tumbuk - kalau nak kisar boleh juga, tapi kurang kick)
4 biji lada besar merah
3 biji lada besar hijau
3 biji cili api, cili tomyam
Selabu setengah bawang besar
3 ulas bawang putih
** Tumbuk jangan lumat sangat. Biar ada keping2 lada besar tu tertinggal..
Cara membuat
1. Gorengkan ikan (kalau dapat biar dia garing diluar, moist juicy didalam)
2. Dah masak kedua-dua belah, angkat dan toskan minyak
3. Tumis Bahan A sampai bau wangi dan jangan sampai lada jadi garing
4. Letak garam secukup rasa.
5. Bahan yang dah ditumis tadi taburkan atas ikan. Siap
Haaa mudahkan?
Selamat mencuba!
Kak Sya
Baru belajar masak :)
No comments:
Post a Comment