Resipi ikan siakap masak stim limau

Bismillah..

Kalini Kak Sya nak share resipi ikan stim limau. Sedap sangat tau! Tapi ni bukan resipi dari mak. Kak Sya Google dan simpan je dalam buku resipi. So simpan sini pulaklah supaya tak hilang sampai bila-bila hihihi..

Bahan-bahan siakap stim limau

Masa ambil gmbr ni, tak potong lagi bahan2 lain..hihi

1 ekor ikan siakap saiz sederhana
5 ulas bawang merah **
4 ulas bawang putih **
Seinci halia (potong memanjang) **
1/2 inci lengkuas (potong memanjang) **
1/2 biji bawang besar (potong memanjang) **
3 helai daun limau purut **
3 biji limau nipis (perah ambil airnya sahaja) **
4-5 biji cili padi merah dan hijau **
Garam secukup rasa **
Sedikit stok ayam/kiub ayam **
Daun ketumbar & salad untuk hiasan

Cara-cara:

  1. Ikan yang dah dibersihkan dilumur dengan sedikit garam.
  2. Masukkan ke dalam pengukus, kukus dengan sedikit air dalam 10 hingga 15 minit  (bergantung kepada saiz ikan). 
  3. Sementara menunggu ikan siap di stim, masukkan bahan-bahan yang bertanda ** dalam kuali dan panaskan sehingga layu.
  4. Bila ikan dah siap stim, masukkan bahan-bahan dari kuali tadi ke dalam ikan dan kukus lagi selama 10 minit.
  5. Taburkan daun ketumbar untuk aroma yang lebih sedap
Macam ni lah kalau masukkan semua bahan dan kukus sekali. Hihi

** Sekiranya anda suka, sebenarnya anda boleh masukkan semua bahan sekaligus bernama ikan ke dalam pengukus dan kukus sehingga masak.

Ok itu sahaja perkongsian resipi dari Kak Sya untuk kali ni. Cubalah. Memang sedap. Sihat pula tu sebab dia bebas minyak. Hihi


Kak Sya
Baru belajar masak





No comments:

Post a Comment